Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυθεντικά κρασιά

Εξαρχής, ο αμπελώνας μας καλλιεργούνταν σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές, μερικές από τις οποίες είχαν σχεδόν ξεχαστεί. Χειρωνακτικό κλάδεμα-βοτάνισμα-τρύγος, χρήση σπρέυ βοτάνων, όπως τσουκνίδας, αχιλλείας κτλ., φυσική λίπανση με κομπόστ και κοπριά, μόρφωση σε κύπελλο των νεοφυτεμένων αμπελιών μας.

Βασικός μας κανόνας! Να επεμβαίνουμε όσο λιγότερο γίνεται, ώστε να μην διαταράσσουμε την ισορροπία της φύσης.

Χρησιμοποιώντας μοντέρνο οινοποιητικό εξοπλισμό, μόνο για έλεγχο και υποστήριξη (αν είναι απαραίτητο) της φυσικής χημείας του οινοποιητικού κύκλου, το οινοποιείο Καμάρα παράγει κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα που εκφράζουν το terroir της περιοχής χωρίς να γίνεται έκπτωση στα πρότυπα ποιότητας.

Από το 2015, ο Δημήτριος, ψάχνοντας την πραγματική γεύση της ζωής, έκανε ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της οινοποίησης φυσικών κρασιών. “Η φύση είναι ο πραγματικός οινοποιός, ο άνθρωπος είναι ο βοηθός της”. Ως εκ τούτου, τα κρασιά παράγονται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο, μεταχειρίζονται μαλακά και αργά έτσι ώστε να μη σοκάρεται το κρασί και αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει: ζύμωση με τις ιθαγενείς ζύμες του, ελάχιστες έως καθόλου μεταγγίσεις, ωρίμανση του οίνου στις λεπτές οινολάσπες του, ελάχιστο έως καθόλου φιλτράρισμα, χρήση μόνο παλιών βαρελιών κτλ.

Η ρετσίνα Καμάρα Nimbus Ritinitis είναι η πρώτη orange ρετσίνα ήπιας παρέμβασης στον κόσμο (η ρετσίνα είναι ένα μοναδικό ελληνικό κρασί με ονομασία κατά παράδοση με μία ιστορία μεγαλύτερη των 2000 ετών, η οποία παρασκευάζεται με την προσθήκη ρετσινιού πεύκου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης).

Στα λευκά, ο μούστος παραμένει σε επαφή με τα στέμφυλα (διαδικασία ερυθρής οινοποίησης) και υποβάλλεται μετά την αλκοολική ζύμωση σε μηλογαλακτική ζύμωση ώστε το κρασί να αποκτήσει ιδιαίτερη υφή και πολυπλοκότητα.

Ο βασικός μας στόχος είναι η παραγωγή αυθεντικών ζωντανών κρασιών σε μικρές και προσεγμένες παραγωγές, τα οποία να εκφράζουν το terroir και τη φιλοσοφία του οινοποιού. Κρασιά με ευρύ φάσμα γεύσεων και ένα πολύπλοκο αρωματικό προφίλ το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει.