Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γνωρίστε μας

Η φιλοσοφία μας

Τι συμβαίνει όταν μια ολόκληρη οικογένεια είναι παθιασμένη με τη φύση? Εγκαταλείπουν τη βουή της πόλης και μετακομίζουν στο χωριό. Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειας Κιουτσούκη (Δημήτρης, Ελευθερία και τα παιδιά τους). Ο Δημήτριος Κιουτσούκης με τη βοήθεια και την έμπνευση της οικογένειας του φύτεψε 110 στρέμματα αμπελώνα (κυρίως από ελληνικές ποικιλίες: Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ξινόμαυρο) στη βόρεια Ελλάδα κοντά στη Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή φημισμένη ήδη από την αρχαιότητα για τα ποιοτικά της κρασιά.

Ο Δημήτρης (χημικός μηχανικός-UC Davis winemaking extension program) και η κόρη του Σταυρούλα (γεωπόνος-οινολόγος) συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και όντας παθιασμένοι με τις αρχές της περμακουλτούρας εφαρμόζουν κάτι παραπέρα από τις απλές βιολογικές μεθόδους τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση. Πρωτεύοντας στόχος τους; Να δημιουργήσουν κρασιά πολύπλοκα, μοναδικά που να εκφράζουν τη φιλοσοφία τους και το terroir της περιοχής τους.

Αναζητώντας λοιπόν την πραγματική γεύση στη ζωή, δημιούργησαν τα κρασιά της σειράς Kamara pure, ήπιας παρέμβασης κρασιά (φυσικά κρασιά).

Όλα τα κρασιά της σειράς Kamara pure προέρχονται από αυθόρμητες ζυμώσεις με τις ιθαγενείς τους ζύμες. Δεν περιέχουν κανενός είδους οινολογική ουσία και εμφιαλώνονται χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς προσθήκη θειωδών.

Living wines

Let the nature to do the wines

ΑΣΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ

Άραγε αυτή η μέθοδος καθιστά ευκολότερη ή δυσκολότερη την οινοποίηση; Αυτή είναι η ερώτηση που ακούμε συνήθως όταν λέμε σε κάποιον τη φιλοσοφία μας. Τι ισχύει όμως; 

Τα πρώτα χρόνια, είχαμε αρκετές δυσκολίες, δεδομένου ότι ο άνθρωπος έχει καταστρέψει τη φύση ως ένα βαθμό. Η χρήση και η κατάχρηση των λιπασμάτων, των εντομοκτόνων και των μυκητοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή αυτή και κατ’ επέκταση στην αποδυνάμωση της φύσης. Για γενιές ολόκληρες, η πλειονότητα των αγροτών και των γεωπόνων αντιμετώπιζαν τη φύση σαν κάτι το ελαττωματικό, το ελλιπές, και άρα χρήζει της δικιάς τους παρέμβασης για να βελτιωθεί. Έτσι, προκειμένου να αναιρέσει κανείς τις αρνητικές συνέπειες όλων αυτών των λανθασμένων χειρισμών, πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά. Αυτό περιλαμβάνει: τον συχνό έλεγχο του αμπελώνα (κάθε δύο μέρες), οι περισσότερες από τις δουλειές πρέπει να γίνονται χειρονακτικά, έτσι ώστε να μην ενοχλούμε τα άγρια ζώα όσο γίνεται.

Όσον αφορά την οινοποίηση, δεν μπορούμε να πούμε ότι η δουλειά είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η δουλειά σίγουρα είναι πιο ριψοκίνδυνη. Πρέπει να πετάξουμε τα σταφύλια που δεν είναι 100% υγιή και καλά, και ως αποτέλεσμα η παραγωγή είναι κατά πολύ μικρότερη από ότι σε έναν συμβατικό αμπελώνα. Στο οινοποιείο, η δουλειά συνεχίζεται με τον καθημερινό έλεγχο των γλευκών εν ζυμώσει. Δοκιμάζουμε τα κρασιά για να δούμε αν υπάρχει κανένα πρόβλημα-ελάττωμα, ελέγχουμε τις θερμοκρασίες των δεξαμενών, κάνουμε αναλύσεις στα κρασιά μέρα παρά μέρα- όπως ανάλυση πτητικής οξύτητας, ανάλυση βιομάζας (για να δούμε τον πληθυσμό των ζυμών) κτλ.

Μακροπρόθεσμα, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν η δουλειά θα είναι δυσκολότερη ή ευκολότερη, για την ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά πιστεύω- και ελπίζω!- ότι στο μέλλον αυτή η κατάσταση θα αλλάξει και θα γίνει λίγο πιο εύκολη. Μέχρι στιγμής ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτό το είδος οινοποίησης θα συνεχίσει να με ιντριγγάρει όσο δύσκολο και αν είναι.

News

Our activities

We bring greek Authentic natural wines arround the world

Naural wine fair Helsinki 2019
« We will present our wines in the first Natural wine fair Helsinki 2019 (22 & 23/ 03 /2019) »
Rawwine Montreal 2018
« We are proud to be with Rawwinefair to present our wines »
Raw winefair Los Angeles
« We are proud to be a part of Rawwinefair LA 2018 »
RAWWINE NYC 2018
« Kamara is proud to be a a part of the most successfull wine fair RAWWINE FAIR »

Instagram

#Repost @bakaliko_austria
• • • • •
#stalisma 2017, a blend of #malagouzia - #xinomavro .
To #enjoy anytime!

#kamarawinery #kioutsoukisfamily #naturalwines #orangewine #greeknaturalwine #bakalikoswines #bestdeliintown #bakalikograz#Repost @oenosophy
• • • • •
Yesterday, we visited the @kamarawinery in Thessaloniki. A relatively small, family owned winery, where we tried some excellent organic wines. A mouthwatering Orange Retsina, as well! The owner #Dimitriskioutsoukis and his daughter, Stavroula, took us an unforgettable tour in their biodynamic vineyards and they shared with us their vision about winemaking natural wine! Passionate and enthusiastic, it was a great pleasure for all of us to walk around and learn from them. #greekwine #organicwine #naturalwine #winetours #biodynamic #orangewine #oenosophywinetours #winetours #greece #thessaloniki 🧡#Repost @nichevine
• • • • •
A whole box of new wines just arrived! 🔥🥂💸🍹🕺🏽🐎⚡☄🧞‍♂️
Natural Retsina from Greece, juicy Carignan from Côtes Catalanes, fresh Jaquère from Bugey, silky Gamay from Brouilly and macerated Grieco/Ceretto from Campania - just to mention a few 👊💪🏼🖖
Welcome to #vesterbro you little rascals ❤
#nichevine #nytnytnyt #drikkedrikkedrikkeMay in our vineyards. The nature is full of energy. We have plenty of power. Enjoy your life in nature! #permaculturevineyard #permacultura #naturalfarming #naturalwines #vinnature #livingvines #kamarawinery #kamaraestate#Repost @flossle
• • • • •
Camping by the beach in Öland tonight about to smash a bbq and some wine we picked up in Northern Greece 2 years ago @kamarawinery @flossandfredsadventures #homeiswhereyouparkit #bbq #naturalwine #vinnature #kamarawinery #öland #cocolife #cocothemotorhome #flossandfredsadventures #sweden #europe2019 #roadtrip #overland#Repost @wineaccordingtomaria
• • • • •
Captain fantastic!!! Who was hiding behind the Pet Nat? Well, Dimitrios Kioutsoukis of course! A man determined to follow his dream and to make pure, natural wines. Read the full article about Kamara at @winetable.se 🍷 
@kamarawinery @kvalitetsviner. .
.
.
#kamarawinery #naturalwine #naturvin #wine #winery #winewriter #sommlife #winetable #wineblogger #retsina #greekwineFull of fun in summer pruning! Full of grass this year. #kamarawinery #kamaraestate #kamarapurewines #kamarawines#permaculturevineyard #permacultura #permaculturegarden #permaculturedesign #winebypermaculture#biodynamicvineyard #biowines #vinnaturel #naturalfarming #naturalwinesLe moine Echansone Montreal. #shadowplaywhite #kamarapurewines #naturalwines #vinnaturel #kamarawinery #kamarawines # le moine echansone#Repost @aww_shucks_boston
• • • • •
Few are altogether deaf to the preaching of pine trees. @thewinebottega @kamarawinery #Retsina #JohnMuirKamarpure Shadow  play red Xinomavro 100%. Greek Beef dry aged steak of Drymos with flakes of smoked greek cheese and spicycheese salad(tirokafteri) by Chef Orestis. #kamarawinery#kamaraestate#kamarawines#kamarashadowplay#naturalwines #vinnaturel #xinomavro #permaculturevineyard #biodynamicwinesThe last day of April in our vineyards. Tomorrow 1 May. #vinnaturel #naturalfarming #winebynature #kamarawinery #kamarapurewinez#kamaraestate #kioutsoukisfamily #biodynamicvineyard #biodynamicwines #permaculturegarden #permaculturevineyard #permacultura #biowines#vinsvivants #vindenatureWe are happy. Finally after 1,5years waiting our Kamarapure wines will be in Russia St Petsburg and Moscow with Real Aithentic wines. 
#Repost @gavruntiy
• • • • •
My last greece vacation trophey from @kamarawinery. Orange retsina! Perfect for that period of autumn that we call "golden" in Moscow.

Рецина - белое сухое с добавлением сосновой смолы при брожении. Закон разрешает поступать так с вином только в Греции. Но всему остальному миру это в голову и не приходит. 
Как они до такого додумались? Пока не изобрели бочки, греки закупоривали гипсом со смолой свои амфоры с бродившим вином. В итоге вино получалось с ароматом и привкусом сосен. Потом греков завоевали турки, и в развитии местного виноделия наступила пауза на много веков. А рецепт вот остался. Местным нравится, но они не считают ее вином. Даже в меню выносят отдельно.

Эта рецина не белая, а модно-оранжевая и натуральная. Виноград местного сорта Ассиртико, ягоды 5 дней остаются в контакте с кожицей, а потом к ним добавляется смола особого вида сосен. Эту смолу я видела лично - белая тянучка. Как резина, ага. Само слово "резина", оно от латинского "resina". Говорят, рецину или сразу любят, или нет. Я люблю. Она веселая. Пока ледяная, нос переносит в поле, к цветам. А потом - в столярную мастерскую. К свежеструганным доскам. Маслянистый аромат, где-то даже с эвкалиптом. 
Послевкусие сладко-горькое. Самое то для бабьего лета. Когда белое надоело, для розового все слишком серьезно, а для красного грустно еще недостаточно.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας

κτήμα Καμάρα /Οικογένεια Κιουτσούκη

24χλ  Θεσσαλονίκη Κιλκίς

ΤΘ 2404  / 57018 Ωραιόκαστρο

Θεσσαλονίκη Ελλάς

tel:0030 23410 64980

email:info@kamara.com.gr 

Our location

Network

Sweden

Quebec

California

NYC

Norway

Denmark

Finland

Frankfurt

UK

Munich

Austria

Cyprus

Chicago

Gratz

Galikia

Russia St Peterburg

Russia Moskva

France